zondag 2 augustus 2015

Separatisten: bunker met nuclair afval is nog intact

De bunker met radioactief afval van een chemische fabriek in Donetsk is nog intact en er is geen sprake van dat er een 'vuile' bom in de maak is. Dat zeggen zowel Andrei Poergin van de separatisten als woordvoerder Eduard Basoerin van de pro-Russische rebellen. Waarnemers van de OVSE zijn welkom om dat te controleren, aldus Poergin.

Gisteren meldde de International Business Times dat er specialisten uit Rusland in Donetsk zijn gearriveerd met het doel de bunker open te breken en vervolgens een zogenoemde vuile bom te maken, dat is een conventionele bom met radioactief materiaal.

IBTimes publiceerde uit een rapport van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBU dat gebaseerd zou zijn op mail- en telefoonverkeer van de zelfbenoemde premier Alexander Zachartsjenko met andere leiders van de Volksrepubliek Donetsk.

Volgens Poergin bevat de bunker radioactief besmette instrumenten en kleding van een nucleaire installatie en gaat het niet om ''erg gevaarlijk nucleair afval''. Hij beschuldigde het Oekraïense leger er van de omgeving van de bunker zwaar te hebben beschoten, waardoor die is omgeven door diepe kraters.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: