zondag 2 augustus 2015

Forse stijging benzineprijs dreigt door conflict

De benzineprijs kan fors omhoog gaan, tot 35 hrivna (1,50 euro) per liter, als de olieraffinaderij van Oekrnafta in Krementsjoek de productie moet staken en de markt volledig afhankelijk wordt van geïmporteerde benzine. Die waarschuwing komt van topman Serhei Kosjeljoek van Oekrnafta.

Het bedrijf is verwikkeld in verwikkeld in een conflict met het staatsbedrijf Oekrtransnafta, dat de transport van ruwe olie naar de raffinaderij verzorgt. Ook zou sprake zijn van een kapotte transportleiding die pas dinsdag weer in gebruik kan worden genomen. Op de achtergrond speelt het eerdere conflict bij Oekrnafta, dat voor bijna de helft eigendom is van de Privat Group van oligarch Ihor Kolomojski.

Topman Kosjeljoek van Oekrnafta meent dat het vooral de politieke component is die de olieraffinaderij tot stoppen dwingt. ''In ons land produceren we zelf 20 procent van alle benzine, 80 procent wordt geïmporteerd. Er zijn echter mensen die willen dat we alle benzine gaan importeren. De slogan 'Kwaliteit is niet goedkoop' is van de importeurs, niet van ons.''

Er staan veel banen op het spel, want bij de olieraffinaderij in Krementsjoek werken 5.000 mensen. Ruim 300 van hen demonstreerden gisteren bij het kantoor van Oekrtransnafta in die plaats voor het weer op gang brengen van de aanvoer van ruwe olie. Ook bij het pompstation van Oekrtransnafta bij Krementsjoek was een protest van boze raffinaderijmedewerkers.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: