vrijdag 12 december 2014

Een dag zonder dode of gewonde soldaten



Voor het eerst sinds het uitbreken van de gevechten in Oekraïne zijn een dag lang geen militairen omgekomen of gewond geraakt. Dat heeft president Petro Porosjenko gezegd bij een bezoek aan Australië. Het ministerie van Defensie heeft een lijst gepubliceerd met de namen van alle in Oost-Oekraïne omgekomen militairen. De lijst is ingedeeld per dag. Van alle 1250 doden zijn de geboortedatum, de rang en de omstandigheden waaronder ze zijn omgekomen vermeld. Bovenaan de lijst staat dat ze zijn omgekomen bij anti-terroristische acties.

De strijd in Oekraïne heeft sinds het voorjaar naar schatting aan 4500 mensen het leven gekost. Officieel is al sinds september een wapenstilstand van kracht, maar die wordt vrijwel dagelijks geschonden. Toch is er nu 24 uur achter elkaar niemand van het leger gewond geraakt, aldus Porosjenko, die benadrukt dat het bestand nog steeds fragiel is. De president zei niets over slachtoffers onder separatisten of burgers.

Porosjenko begon gisteren aan een bezoek aan Australië. Het bezoek wordt gedomineerd door de ramp met vlucht MH17. Daarbij kwamen 27 Australiërs om het leven. Porosjenko gaat ook proberen om Australische investeerders naar Oekraïne te lokken, in een poging de kwakkelende economie aan te trekken.

Bronnen: Ukraine Today, NOS

Geen opmerkingen: