maandag 1 december 2014

Rusland wil stoppen met aanleg South Stream

De Russische president Vladimir Poetin wil stoppen met de bouw van een gaspijp van Rusland naar Bulgarije, onder de Zwarte Zee. Volgens Poetin wil de Europese Unie niet meewerken aan het zogeheten South Stream-project. "Als Europa South Stream niet wil uitvoeren, dan voeren we het niet uit", zei hij op een persconferentie met de Turkse president Erdogan in Ankara.

De South Stream-pijpleiding zou Zuid-Europa van gas moeten voorzien en zou niet via Oekraïne lopen, zoals veel andere pijpleidingen tussen Rusland en Europa. Er loopt ook al een gaspijp van Rusland naar Europa via Turkije. Poetin zei op de persconferentie meer gas naar Turkije te zullen sturen als alternatief voor het South Stream-project. De EU wil minder afhankelijk worden van Russisch gas, mede vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.

Voor Oekraïne is het goed nieuws, want dit land heeft een uitgebreid netwerk waarlangs het overgrote deel van het Russische aardgas richting Europa stroomt en waarvoor het Russische energiebedrijf Gazprom een vergoeding betaalt. De Europese Investeringsbank sloot vandaag een overeenkomst met de Oekraïense regering voor een lening van 150 miljoen euro voor het verbeteren van de pijplijn van Oerengoi via Pomari naar Uzhgorod, waardoor de maximaal te transporteren hoeveelheid aardgas met 20 procent kan toenemen.

Het is de bedoeling 120 kilometer aan leidingen te vervangen en twee tussenstations te moderniseren. De Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling gaat naar verwachting nog een lening van 160 miljoen euro verstrekken voor verdere modernisering. Het pijpleidingssysteem dateert uit de jaren '60 en is jarenlang verwaarloosd.

Bronnen: NOS, Associated Press

Geen opmerkingen: