donderdag 4 december 2014

Klimkin: 'OVSE dreigt zichzelf buitenspel te zetten'

De OVSE dreigt zichzelf buitenspel te zetten als de organisatie geen antwoord vindt op de nieuwe wijze van oorlog voeren. Deze waarschuwing kwam vandaag van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin. Hij sprak op een bijeenkomst van de ministerraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in Basel, waar hij aandrong op een effectievere werkwijze.

Klimkin haalde ook het Verdrag van Boedapest aan dat morgen precies twintig jaar geleden werd ondertekend en waarin Oekraïne beloofde af te zien van kernwapens, met de verzekering van de Verenigde Staten, Rusland en Groot-Brittannië dat zij op zouden komen voor de soevereiniteit van Oekraïne.

Klimkin wees er op dat Rusland het vertrouwen heeft beschaamd door zijn land aan te vallen. Hij waarschuwde dat hetzelfde dreigt te gebeuren met het Helsinki Akkoord uit 1975, waar ook de basis werd gelegd voor de OVSE. De Oekraïense minister vindt dat de OVSE meer moet doen om gewapende conflicten te voorkomen, om misinformatie tegen te gaan en op te komen voor de mensenrechten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: