maandag 8 december 2014

Kerken geschokt door uitspraak Poetin over Krim

De katholieke en orthodoxe kerken in Oekraïne reageren geschokt op een recente omstreden uitspraak van de Russische president Vladimir Poetin in zijn jaarlijkse ‘troonrede’. Die zei dat het schiereiland van de Krim voor Russen even heilig is als de Tempelberg voor joden en moslims. Poetin beklemtoont dat de Krim Russisch bezit is én blijft.

De secretaris van de Grieks-katholieke bisschoppen, hulpbisschop Bogdan Dziurach, zei dat president Poetin op een onhandige manier een nieuwe mythe heeft uitgevonden. "Er bestaat geen enkel pseudohistorisch of pseudoreligieus argument dat de diefstal van een deel van het Oekraïense grondgebied kan rechtvaardigen." De hulpbisschop herinnert er de president ook aan dat de kerstening van Rusland vanuit Kiev en niet vanuit de Krim is gebeurd. "Daar werd ook in de tiende eeuw en nog voor het schisma van 1054 het eerste bisdom gesticht."

Sergii Bortnyk, de verantwoordelijke voor externe relaties van het Oekraïens-orthodoxe patriarchaat van Kiev vroeg zich dit weekend luidop af of de Russische president nu ook van plan is om Istanbul te annexeren, omdat de heilige Vladimir daar werd gedoopt. Volgens Bortnyk gaat de Russische president overigens vaker kort door de bocht. Zo probeert hij de oorlog in Oost-Oekraïne systematisch voor te stellen als een strijd tussen orthodoxen enerzijds en met Rome verbonden Grieks-katholieken en schismatici anderzijds.

Bron: kerknet.be

Geen opmerkingen: