vrijdag 5 september 2014

Staakt-het-vuren vanaf 17.00 uur - updates

Er is een staakt-het-vuren afgesproken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Het bestand waaraan alle partijen zeggen dat ze zich willen houden gaat in om 17.00 uur onze tijd. Dat meldt het persbureau Interfax op basis van tot dusverre een enkele, anonieme bron. Inmiddels melden ook de separatisten dat er een bestand aan zit te komen.

President Petro Porosjenko heeft inmiddels bevestigd dat er een voorlopig akkoord is over een staakt-het-vuren. "De hele wereld wil vrede, heel Oekraïne wil vrede, ook de miljoenen inwoners van de Donbas. Mensenlevens vormen het hoogste goed, we moeten er alles aan doen, tot aan het onmogelijke om verder bloedvergieten en lijden te voorkomen'', aldus Porosjenko.

Dre pro-Russische separatisten zijn ook bereid tot een staakt-het-vuren, maar geven tegelijkertijd aan dat ze niet van plan zijn het inmiddels door hen veroverde gebied weer prijs te geven. Uit Kiev wordt gemeld dat de Russische troepen zich uit Oekraïne terug moeten trekken, zoals in Minsk overeen is gekomen.

Het vredesberaad van Oekraïne, Rusland en de OVSE gaat intussen door, zodat over de voorwaarden nog niets bekend is. De Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma zei voorafgaand aan de onderhandelingen dat hij naar Minsk is gekomen om een einde aan het oorlogsgeweld te maken. ''Van onze kant maken we geen voorbehouden. Als ook de andere deelnemer dezelfde instelling hebben, dan kunnen we tot een akkoord komen.''

Dat akkoord zou 14 paragrafen omvatten die gaan over onder meer de controle op de naleving van het bestand door de OVSE en de uitwisseling van gevangenen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: