vrijdag 12 september 2014

Porosjenko vertrouwt op vreedzame oplossing

President Petro Porosjenko vertrouwt er op dat de lopende onderhandelingen over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne succes zullen hebben. Hij zei dit vanmorgen bij de opening van de elfde Jalta-conferentie in Kiev. Hij verwacht ook dat alle meningsverschillen met Rusland over het associatieverdrag van Oekraïne en de Europese Unie uit de weg te ruimen zijn. "Wij zullen daartoe alles in het werk stellen, maar Rusland moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen in deze kwestie'', aldus Porosjenko.

Voorzitter Martin Schulz van het Europese Parlement vindt dat een oplossing van het conflict van de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten alleen mogelijk is als Rusland mee doet. Een militaire oplossing is er in ieder geval niet, aldus Schulz. Hij vindt dat Oekraine's grondgebied onaangetast moet blijven, terwijl Rusland moet stoppen met provoceren en intimideren, daarbij verwijzend naar de ontvoering van de Estse politieman Kohver die vanuit Estland naar Moskou is gebracht en daar nu in de cel zit op verdenking van spionage.

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken gaat morgen naar Brussel voor overleg met vertegenwoordigers van de Europese Unie en Rusland over de gevolgen van het associatieverdrag voor zowel Oekraïne als Rusland. Klimkin praat echter ook met de Europese commissaris Karel De Gucht (Handelsbetrekkingen) en met zijn Italiaanse ambtgenote Federica Mogherini, de toekomstige Europese commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen. Italië heeft momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: