vrijdag 12 september 2014

Polen krijgt weer meer aardgas van Gazprom

Gazprom heeft de gaslevering aan Polen weer opgevoerd. Dat meldt het Poolse persbureau PAP op basis van informatie vanuit een betrouwbare bron. Het bedrijf PGNiG krijgt meer gas uit Rusland, aldus deze bron. Dat is gebeurd enkele uren nadat de Poolse regering van de leiding van Gazprom de verzekering kreeg dat het Russische gasbedrijf aan haar verplichtingen zou blijven voldoen.

"Het was enkele uren stil, maar toen kregen we de verzekering dat de aanvoer op vrijdag weer op het afgesproken niveau zou komen'', aldus de bron. Gazprom leverde op maandag 20 procent minder dan afgesproken, op dinsdag 24 procent en op woensdag zelfs 45 procent minder. Om zelf niet in problemen te komen, stopte Polen de gaslevering aan Oekraïne gedurende twee dagen. Inmiddels zou er weer gas naar Oekraïne vloeien dat zelf sinds juni al geen aardgas meer uit Rusland krijgt.

Net als Polen kregen ook Slowakije en Duitsland minder aardgas geleverd. Dit wordt gezien als een signaal aan deze landen dat ze op moeten houden met het leveren van gas aan Oekraïne. Ook het Oostenrijkse E-Control kreeg zonder nadere aankondiging of uitleg 15 procent minder gas.

Bronnen: Ukrinform, ZIK

Geen opmerkingen: