maandag 1 september 2014

Peiling: ruim helft wil snel compromis voor Donbas

Iets meer dan de helft van de Oekraïners (57 procent) wil dat er snel een einde komt aan het oorlogsgeweld in het zuidoosten van het land. Er moet naar een compromis worden gezocht, zo blijkt uit een opiniepeiling van het sociologisch instituut Alexander Jaremenko. Een derde van de deelnemers (34 procent) aan deze peiling vindt dat de strijd tegen de pro-Russische separatisten moet worden voortgezet, terwijl één op de tien het moeilijk vindt om een antwoord te geven op de vraag of er doorgevochten moet worden.

Hoe dichter de respondenten bij de brandhaarden wonen, des te liever zien ze dat er een vreedzame oplossing komt voor het al maanden durende conflict en dat het vechten zo snel mogelijk stopt. In de Donbas gaat het dan om 77 procent, in andere oostelijke provincies om 70 procent. In de hoofdstad Kiev en het westen van het land ligt dat heel anders: daar wil maar 31,5 procent een compromis, terwijl 56 procent wil doorvechten.

Over het algemeen voorzien de Oekraïners dat het conflict voor het einde van het jaar beeindigd is. Ongeveer 60 procent is er van overtuigd dat de rust over maximaal een half jaar is teruggekeerd, terwijl 22 procent uit gaat va neen maand of twee. Pessimistischer is 7,5 procent die denkt dat het nog wel een jaar aan zal houden, 6 procent verwacht over minstens een jaar en 7 procent vreest dat het meerdere jaren gaat duren.

Een snel einde aan het militaire conflict in de Donbas verwacht 31 procent, maar 32 procent gaat er vanuit dat het een langdurig conflict is dat beperkt zal blijven tot de provincies Donetsk en Loehansk. Verdere verspreiding van het oorlogsgeweld wordt door 5 procent verwacht. In de zuidelijke regio's gaat 35 procent daar vanuit. Een sombere veronderstelling die door de recente gebeurtenissen nabij Marioepol inmiddels bewaarheid is.

Bron: ZN.ua

Geen opmerkingen: