dinsdag 16 september 2014

Parlement weert aanhangers Janoekovitsj uit openbaar bestuur

Het parlement heeft toch nog het wetsvoorstel goedgekeurd waarmee schoon schip wordt gemaakt en de mensen die de in februari afgezette president Viktor Janoekovitsj uit allerlei bestuurslagen verwijderd kunnen worden. Er waren vandaag wel drie stemmingen voor nodig in het onwillige parlement dat nog voor een belangrijk deel bestaat uit mensen die eerder Janoekovitsj steunden. Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov zette vanmiddag druk op de ketel met zijn mededeling dat de parlementsleden pas naar huis zouden mogen als ze het eens zouden worden.

Het wetsvoorstel werd nog wel aangepast, want artikelen die strijdig waren met de Grondwet werden er uit gehaald. Het ging volgens voorzitter Joeri Derevianko van de commissie die het wetsvoorstel indiende dan met name om gekozen parlementsleden, de ombudsman van het parlement en leden van het Hooggerechtshof.

In het aanvankelijke voorstel moesten ook veel meer familieleden van officials een opgaaf doen van hun inkomen en bezittingen. In het uiteindelijke voorstel ging het alleen nog om de familieleden die deel uitmaken van het huishouden van een official. Er wordt een organisatie in het leven geroepen voor het screenen van officials.

Op het vandaag aangenomen wetsvoorstel om aanhangers van Janoekovitsj uit het openbaar bestuur te kunnen weren is de afgelopen maanden sterk aangedrongen door allerlei groeperingen. Vandaag was er nog een grote protestmanifestatie bij het parlementsgebouw van onder meer aanhangers van de Rechtse Sektor en Svoboda. Parlementslid Vitali Zjoeravski werd het slachtoffer van de opgewonden stemming: het voormalige lid van Janoekovitsj' Partij van de Regio's werd door boze demonstranten in een afvalcontainer gegooid.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: