zondag 7 september 2014

'Orthodoxe kerk betrokken bij rebellie Slovjansk'

De Russisch-orthodoxe kerk, of op z'n minst priesters van deze kerk, was betrokken bij de opstand in de 120.000 Oost-Oekraïense stad Slovjansk, waar zonder slag of stoot op een dag in april het hoofdbureau van politie werd overgenomen door gemaskerde, gewapende mannen. Het betekende het begin van het oorlogsgeweld dat zich snel zou uitbreiden in de provincies Donetsk en Loehansk. De kerk zelf ontkent elke betrokkenheid, maar er zijn getuigen.

Het was een bewolkte dag toen de medewerkers van het plaatselijke museum zagen dat groezelige, onbekende mannen het culturele centrum Villa Maria van de Russisch-orthodoxe kerk binnen gingen. Ze hadden grote canvas tassen en houten kisten bij zich. ''We hadden geen idee wie het waren en wat ze daar deden'', zegt Valeri Stoepko, een van de medewerkers van het museum.

De volgende ochtend verlieten zwaarbewapende, gemaskerde mannen het cultureel centrum. Ze liepen naar het politiebureau, waar ze maar enkele minuten nodig hadden om de aanwezige agenten te overmeesteren. Het bureau was het eerste overheidsgebouw in het oosten dat door pro-Russische rebellen werd bezet.

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: