zaterdag 13 september 2014

Jatsenjoek: 'Poetin wil ons land vernietigen'

Het enige waar de Russische president Vladimir Poetin op uit is, is het verwoesten van Oekraïne als een zelfstandig land. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gezegd tijdens de Jalta-conferentie in Kiev. Jatsenjoek beschuldigt Poetin ervan Oekraïne te willen innemen om de Sovjet-Unie in ere te herstellen.

''We zijn nog steeds in staat van oorlog. De Russische federatie is de aanvallende partij", zei de premier zaterdag. Hij doelde daarmee op de wapenstilstand die vorige week werd bereikt. Ook noemde Jatsenjoek de Russische president een ''bedreiging voor de internationale orde en de veiligheid van Europa".

Jatsenjoek juichte de nieuwe sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Rusland, dan ook toe. De Oekraïense premier haalt wel vaker hard uit naar het buurland. Over een toekomstig lidmaatschap van de NAVO, waar Rusland uiteraard fel op tegen is, zei Jatsenjoek dat het militaire bondgenootschap Oekraïne nu niet wil toelaten. Maar, voegde hij er aan toe, ''in de huidige omstandigheden is de NAVO de enige die ons land kan beschermen''.

Bronnen: NU.nl, Reuters

Geen opmerkingen: