zondag 5 maart 2017

Belastingbaas Nasirov al bijna weer vrij man

De kans is groot dat de arrestatie van de hoogste baas van de Belastingdienst om middernacht ongedaan wordt gemaakt, omdat er vandaag geen rechter te vinden is die een uitspraak wil doen over het wrakingsverzoek dat de advocaten van Roman Nasirov hebben ingediend tegen rechter Oleksandr Bobrovinik.

Een voorzoek om de arrestatie van Nasirov ongedaan te maken, is door rechter Bobrovnik weliswaar afgewezen, maar als er in de komende uren niets gebeurt, dan is Roman Nasirov's voorlopige detentie om middernacht ten einde. Aan het begin van de avond hadden zich zo'n 200 demonstranten verzameld bij de rechtbank in Kiev. Zij eisen dat voor middernacht een besluit wordt genomen, zodat de voorlopige detentie van 72 uur alsnog wordt verlengd. De betogers vrezen dat Nasirov binnen de kortste keren naar het buitenland verdwijnt als hij op vrije voeten komt.

De advocaten van Nasirov beweren dat hij een hartoperatie heeft ondergaan, maar volgens de media zou dat niet worden onderschreven door de artsen van het cardiologisch instituut Strahesko. De van verduistering van 2 miljard hrivna (70,3 miljoen euro) aan overheidsgeld verdachte algemeen directeur van de Belastingdienst verbleef vrijdag in het ziekenhuis Feofania toen de anti-corruptie afdeling van het Openbaar Ministerie hem arresteerden. Hij zou een hartinfarct hebben gehad.

De artsen deden alle moeite om de aanklagers van het OM bij hem weg te houden, maar slaagden daar niet in. Gisteren werd Nasirov overgebracht naar het cardiologisch instituut. Hij is inmiddels geschorst uit zijn functie bij de Belastingdienst. Nasirov wordt algemeen gezien als een bondgenoot van president Petro Porosjenko.

Bronnen: Unian, Hromadske TV

Geen opmerkingen: