donderdag 23 maart 2017

Munitiedepot Charkiv kan nog wel week branden

Het kan nog wel een week duren voordat het vuur in het munitiedepot bij Balaklia is gedoofd. Nog altijd zijn er explosies en inmiddels is de helft van het depot met 150.000 ton aan munitie in vlammen opgegaan. De brandweer staat machteloos. Het is veel te gevaarlijk om te gaan blussen.

Premier Volodimir Hrojsman ging vanmiddag naar het munitiedepot in de oostelijke provincie Charkiv. Het ministerie van Defensie wilde aanvankelijk niets kwijt over de gevolgen voor het leger, maar minister Stepan Poltorak zei later toch dat die aanzienlijk zullen zijn. Volgens Oekraïense media lagen er veel meer raketten en granaten opgeslagen dan de 150.000 ton waarvoor het grootste munitiedepot van het land eigenlijk bedoeld is.

Er wordt inmiddels uitgegaan van een aanslag op het munitiedepot, al wordt onachtzaamheid niet uitgesloten. Vlak voordat de eerste explosies plaats hadden werd een het geluid van een onbemand vliegtuigje (drone) gehoord, waarmee mogelijk een explosief werd afgeworpen op het depot.

Er zijn inmiddels bijna 20.000 inwoners van Balaklia en twee nabijgelegen dorpen geëvacueerd. De scholen in Balaklia zijn gesloten. Volgens de politie is er geen sprake van paniek. Er wordt gepatrouilleerd om plundering tegen te gaan. Het luchtruim is gesloten in een straal van 40 kilometer om het munitiedepot.

Bron: Interfax, 112

Geen opmerkingen: