vrijdag 31 maart 2017

EBU blijft zich inzetten voor deelname Samoljova

De European Broadcasting Union (EBU) heeft opnieuw druk op Oekraïne uitgeoefend om de Russische deelneemster aan het Eurovisie Songfestival toch het land binnen te laten. Eerder al liet directeur Ingrid Deltenre via een Zwitserse krant weten dat Oekraïne wellicht uitgesloten wordt van deelname aan het songfestival dat het zelf volgende maand organiseert.

Dat werd een dag later min of meer herroepen, maar in een brief aan premier Volodimir Hrojsman scrhijft Deltenre dat meerdere landen dreigen om het Eurovisie Songfestival te boycotten als Oekraïne blijft weigeren om de Russische zangeres Joelia Samojlova naar Kiev te laten gaan. "Er heerst boosheid over dit besluit'', aldus Deltenre die aan Hrojsman schrijft dat zij ''gefrustreerd, in feite boos'' is over het inreisverbod voor Samoljova.

Hrojsman krijgt van Deltenre het advies om het besluit van de staatsveiligheidsdienst SBOe om Samoljova een inreisverbod van drie jaar te geven te herroepen. ''Zo niet, dan heeft dat zeker een erg negatieve invloed op Oekraïne's reputatie als een modern, democratisch Europees land.''

Maar Deltenre geeft vervolgens zich niet zozeer zorgen maakt om de reputatie van Oekraïne als wel om de reputatie vanhaar eigen EBU en de toekomst van het Eurovisie Songfestival, waarmee de EBU in feite het eigen bestaansrecht als Europese uitzendorganisatie rechtvaardigt.

Bron: 112

1 opmerking:

 1. "Zo niet, dan heeft dat zeker een erg negatieve invloed op Oekraïne's reputatie als een modern, democratisch Europees land.". Niet alleen is de beeldvorming in het geding, andere recente, vergelijkbare gebeurtenissen wijzen op hetzelfde probleem, b.v. zoals aangegeven in mijn eerdere opmerkingen m.b.t. de omgang met Nadia Savtsjenko n.a.v. haar Krim uitlatingen, alsmede die met maatschappij kritische NGO's.

  Uit eigen ervaring n.a.v. een vakantie in 2015 in Oekraïne kan ook ik bevestigen dat aanwezigheid van de SBOe als erg nadrukkelijk kon worden gevoeld. Vreemd is dat niet voor een land wat 3 jaar geleden nog op volledige staatscontrole was ingericht en thans nog steeds met Rusland in oorlog is.

  Men heeft blijkbaar de nodige moeite de juiste vertaalslag te maken v.w.b. het scheppen van democratische stucturen en het daarbij behorende grondwettelijk kader, alsmede het definieren van de rol en de taken van de SBOe daarin. Is dit alleen aan falen van de huidige regering te wijten? Zeer zeker niet!

  Factoren die mede een rol spelen zijn (inderdaad!) Russische propaganda, maar ook een weerbarstige staat van corruptie in eigen gelederen. Het is niet zo moeilijk voor te stellen dat niet alleen de Oekraïnse maatschappij, maar in het bijzonder ook de SBOe als organisatie en haar takenpakket nog zit opgescheept met een flinke erfenis van de tijd van voor 3 jaar terug. Als je kwaad wil, kan je dat ook formuleren als: nog vol zit met figuren die er een eigen agenda op na houden.

  Een ding wordt wel duidelijk: de regering zal dit probleem serieus moeten nemen, anders zullen uiteindelijk protestacties zoals die van de blokkade door veteranen in Donbass nog mild zijn in vergelijking met wat je dan nog aan maatschappelijk ongenoegen zou kunnen verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen