woensdag 29 maart 2017

Sverbank wordt na verkoop Norvik Banka

De Russische zakenman Grigori Goeselnikov heeft op de radiozender Echo van Moskou aangekondigd dat hij de naam van de Oekraïense tak van de Sverbank wil veranderen in Norvik Banka. ''Dat is logisch, omdat het een onderdeel wordt van de Norvik Banka'', aldus Goeselnikov die via de Letse bank 45 procent van de aandelen van de Sverbank in Oekraïne in handen krijgt. De zakenman Said Goetsjerev krijgt via een niet met naam genoemd Wit-Russisch bedrijf 55 procent in bezit.

De Sverbank in Oekraïne is verkocht voor zo'n 130 miljoen dollar, terwijl volgens de krant Kommersant de kapitaalswaarde van de bank op 144 miljoen dollar wordt geschat. De Russische Sverbank verkocht evenwel onder druk van een radicale beweging die een blokkade-actie tegen de bank heeft gevoerd in de afgelopen weken.

Inmiddels is de blokkade bij de Sverbank-filialen opgeheven. Niet vanwege de aangekondigde verkoop die halverwege het jaar geëffectueerd wordt, maar om de Oekraïense klanten de kans te geven hun geld bij de bank weg te halen. President Petro Porosjenko besloot vorige week om per decreet een strafmaatregel af te kondigen voor de duur van een jaar tegen de Sverbank, Prominvestbank, VS Bank, VTB Bank en BM Bank. Die laatste bank is volgens het Russische nieuwsagentschap RIA Novosti ook al bijna verkocht.

Bronnen: Unian, 112, TASS

Geen opmerkingen: