donderdag 16 maart 2017

Porosjenko: 'Dit scenario is in buitenland geschreven'

De Oekraïense regering is bereid de gisteren ingestelde blokkade van de handel met de bezette gebieden op te heffen als de separatisten de door hen 'genationaliseerde' bedrijven teruggeven aan hun eigenaren en de pro-Russische rebellen stoppen met hun dagelijkse beschietingen. President Petro Porosjenko heeft dat gisteravond gezegd in een televisie-interview. ''Het maakt niet uit of het om onze staatsbedrijven gaat of om commerciële bedrijven, we willen ze terug'', zei Porosjenko.

De handelsblokkade werd gisteren door de regering ingesteld op aandringen van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Die besloot dat eindelijk gehoor moest worden gegeven aan de oproep hiertoe van oorlogsveteranen die al sinds 23 januari hun eigen spoorwegblokkades hadden opgezet. De situatie dreigde dinsdag helemaal uit de hand te lopen toen de staatsveiligheidsdienst SBOe en de politie een eind maakten aan de spoorwegblokkade bij Krivi Torets. Dat leidde tot steunbetuigingen en zelfs bezetting van overheidsgebouwen in een aantal Oekraïense steden.

President Porosjenko benadrukte in het interview nog maar eens dat niemand baat heeft bij de handelsblokkade. Oekraïne loopt veel belastinginkomsten mis nu de separatisten een veertigtal bedrijven hebben ingepikt, steenkool uit de bezette gebieden gaat niet meer naar Oekraïne om er elektriciteit mee op te wekken en de mijnwerkers in de Donbas dreigen massaal zonder werk en inkomsten te komen. Porosjenko meent dat dit scenario in het buitenland is geschreven. ''Dat kan haast niet anders.''

Bronnen: Interfax, 112

Geen opmerkingen: