dinsdag 28 maart 2017

Oekraïense tak Sverbank razendsnel verkocht

De Russische Sverbank heeft eieren voor z'n geld gekozen en de Oekraïense tak verkocht. De nieuwe eigenaren zijn de Letse bank Norvik Banka en ''een Wit-Russische private partij'', aldus de Sverbank in de bekendmaking van de verkoop. De banktegoeden zouden veilig zijn. Wel heeft de Sverbank vanwege de haast om te verkopen niet de volle prijs voor de Oekraïense tak van het bedrijf kunnen krijgen.

De Sverbank had zo'n haast met de verkoop vanwege de blokkade-acties van de radicale beweging Azov, inmiddels omgedoopt tot Nationale Beweging Partij. In de afgelopen twee weken werden geldautomaten onbruikbaar gemaakt door bouwschuim in de openingen te spuiten, terwijl filialen van de bank letterlijk werden dichtgemetseld.

Gisteren maakten de activisten bekend dat zij de blokkade tijdelijk zouden opheffen om de Oekraïense klanten van de Sverbank de kans tegeven hun geld daar weg te halen. Dat was nog voordat de verkoop bekend werd gemaakt. Vanmorgen is de op maandag 13 maart gemetselde muur bij de Sverbank in hartje Kiev inderdaad weggehaald.

President Petro Porosjenko legde naar aanleiding van de blokkade sancties op aan vijf Russische banken, waaronder de Sverbank.

Of de verkoop aan Norvik Banka er toe leidt dat de activisten definitief stoppen met hun blokkade, is nog maar de vraag. Norvik Banka maakte vanmorgen bekend wie de kopers zijn van de Sverbank. De grote man er achter is Grigori Goeselnikov, de grootste aandeelhouder van de Norvik Banka, die wordt aangeduid als ''Brits staatsburger''. Dat geldt ook voor de in Kazachstan geboren Said Goetserjev die met zijn Wit-Russische onderneming het grootste belang heeft in het consortium dat nu eigendom is van de Oekraïense tak van de Sverbank.

Het persagentschap Unian heeft intussen uitgezocht dat de 29-jarige Goetsjerev zijn opleiding in Engeland heeft gehad en nu terug is in Rusland. Hij maakt deel uit van de directie van het oliebedrijf Russneft, waar zijn vader de leiding heeft. Russneft is qua omvang het zesde oliebedrijf in Rusland.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: