maandag 13 maart 2017

Rechter: borgsom Nasirov niet naar 70 miljoen euro

De borgsom voor Roman Nasirov blijft staan op 100 miljoen hrivna (3,5 miljoen euro). De openbare aanklagers wilden er 2 miljard hrivna (70 miljoen euro) van maken, maar deze eis is afgewezen, evenals het verzoek van de advocaten van de hoogste baas van de Belastingdienst om hem zonder voorwaarden vrij te laten. 

De vrees bestaat nog altijd dat Nasirov de benen neemt naar het buitenland, omdat hij niet alleen de Oekraïense nationaliteit heeft maar ook beschikt over zowel een Brits als een Hongaars paspoort.

Hij werd begin deze maand gearresteerd op verdenking van corruptie en de verduistering van 2 miljard hrivna aan overheidsgeld. Nasirov probeerde onder die arrestatie uit te komen door een hartaanval voor te wenden. Hij zou zelfs een hartoperatie hebben ondergaan, maar daar bleek bij een nieuw medisch onderzoek niets van waar. 

Nasirov is uit zijn functie als algemeen directeur van de Belastingdienst ontheven gedurende het strafrechtelijk onderzoek en de rechtszaak. Eén van zijn advocaten gaf gisteravond in een tv-interview al te kennen dat het zeker vier maanden gaat duren voordat de rechtszaak tegen Nasirov begint. De aanklacht zou al een flink dossier omvatten. 
 
Nasirov wordt gezien als de 'grootste vis' die het anticorruptiebureau NABOe tot nu toe heeft gevangen. De hoogste belastingbaas van het land heeft banden met president Petro Porosjenko en zou in de afgelopen maanden de hervormingen in het land en met name bij de Belastingdienst flink hebben tegengewerkt.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: