woensdag 1 februari 2017

Inwoners Avdiivka willen niet worden geëvacueerd

De inwoners van de stad Avdiivka staan niet te trappelen om te worden geëvacueerd, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze al meer dan drie dagen verkeren. Dat heeft gouverneur Pavlo Zhebrivski van de provincie Donetsk vanmorgen gezegd in een interview met tv-zender 112. Wel wordt werk gemaakt van de evacuatie van de 2.000 kinderen in de stad. ''We kunnen 1.400 kinderen onderbrengen in Sviatogirsk'', aldus Zhebrivski.

De gouverneur vindt dat de kinderen weg moeten vanwege de leefomstandigheden, niet omdat ze direct gevaar lopen door de aanhoudende beschietingen van de pro-Russsische rebellen die zondagmorgen vroeg met een groot offensief begonnen tegen het Oekraïense leger dat stand houdt in het industriegebied aan de zuidkant van de stad. De leefomstandigheden voor de naar schatting 17.000 inwoners zijn slecht na het uitvallen van een hoogspanningslijn op maandagmorgen. Sindsdien is er geen stroom in de stad, geen water en draait de stadsverwarming op een laag pitje.

Gisteren lukte het de stadsverwarming weer enigszins aan de praat te krijgen. Het is nu zo'n 15 graden in de woningen die op de stadsverwarming zijn aangesloten. De buitentemperatuur ligt overdag op zo'n 10 graden onder nul; 's nachts vriest het tot 20 graden. De watervoorziening is ook weer opgestart, in flatgebouwen hebben ze tot en met de vierde verdieping weer water.

Er zijn elf gaarkeukens ingericht waar de inwoners terecht kunnen voor een warme maaltijd, of waar ze zich wat kunnen opwarmen. Volgens de gouverneur is er een grote behoefte aan dekbedden en warme kleding.

Afgelopen nacht was het wat rustiger, er werd minder geschoten dan gisteren overdag toen een door Rusland aangeboden staakt-het-vuren van zeven uur al na een half uur werd genegeerd door de rebellen. De inwoners konden daardoor in ieder geval de broodnodige slaap krijgen.

Bron: 112

Geen opmerkingen: