maandag 20 februari 2017

Parlementslid: Krim 100 jaar verhuren aan Rusland

Het parlementelid Andrii Artemenko van de Radicale Partij zegt dat hij de Amerikaanse regering het voorstel heeft gedaan om de Krim voor een periode van 50 of zelfs 100 jaar te 'verhuren' aan Rusland, in ruil voor terugtrekking van de Russische troepen uit Oost-Oekraïne. Volgens Artemenko zou de Oekraïense bevolking zich in een referendum moeten uitspreken over dit voorstel, zo meldt de New York Times.

Artemenko zou het voorstel via de vorige week opgestapte veiligheidsadviseur Michael Flynn aan de Amerikaanse president Donald Trump hebben toegespeeld. De Verenigde Staten zouden de sancties tegen Rusland moeten opheffen. Het parlementslid, dat zichzelf al ziet als een toekomstige leider van Oekraïne à la Trump, zegt bovendien dat hij over bewijzen beschikt waarmee president Petro Porosjenko vanwege corruptie tot aftreden gedwongen kan worden.

''Veel mensen zullen me een agent van Rusland of Amerika noemen. Maar als we niet met elkaar gaan praten, dan vinden we nooit een oplossing voor onze problemen'', aldus Artemenko, die zegt dat hij is aangemoedigd om zijn plan ook voor te leggen aan mensen uit de directe omgeving van de Russische president Vladimir Poetin. Tot aan de annexatie van de Krim, nu bijna drie jaar geleden, huurde Rusland de marinebasis in Sevastopol van Oekraïne.

Het eigenmachtige optreden van Artemenko heeft kwaad bloed gezet bij zijn partijleider Oleg Liasjko. Die heeft het vertrek van het parlementslid geëist. ''Hij heeft zowel Oekraïne als onze partij tot schande gemaakt. Hij wil iedereen te vriend houden, maar de Radicale Partij komt alleen op voor het belang van Oekraïne. We maken er geen handeltje van.''

Bronnen: Censor.net, 112

Geen opmerkingen: