woensdag 15 februari 2017

Naftogaz waarschuwt voor opnieuw hogere gasprijs

De Oekraïense huishoudens kunnen met ingang van het tweede kwartaal weleens met een nieuwe prijsverhoging van 40 procent voor aardgas worden geconfronteerd als de overheid de prijzen loslaat. Joeri Vitrenko, directeur bedrijven van het staatsbedrijf Naftogaz waarschuwt daar voor in een artikel in Novoje Vremja.

De overheid stelt de tarieven vast die de energiebedrijven aan hun klanten moeten berekenen, maar die regeling loopt eind volgende maand af. Het is dus zaak om voor 1 april tot een verlenging te besluiten, omdat anders de huishoudens in (nog grotere) problemen komen. Afgelopen jaar stegen de tarieven voor gas en de stadsverwarming al met gemiddeld 75 tot zelfs 95 procent, omdat de overheidssubsidies op last van het IMF zijn afgeschaft.

Vitrenko constateert dat er allerlei ontwikkelingen zijn die de aardgastarieven opnieuw omhoog doen vliegen, zoals de gasprijzen op de Europese markten en de waardedaling van de Oekraïense munt, de hrivna. Als de overheid echter tijdig ingrijpt, dan kunnen de gevolgen van die ontwikkelingen in eerste instantie tot oktober worden uitgesteld. Dan moet volgens de Naftogaz-directeur echter wel rekening worden gehouden met een verhoging van 47 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: