dinsdag 28 februari 2017

Gazprom verlaagt gasdruk tot ver onder minimum

De druk op de aardgasleidingen vanuit Rusland via Oekraïne naar Europa is naar een record laag niveau gezakt, vér onder het minimumniveau zoals dat is vastgelegd in het contract tussen Gazprom en Naftogaz. Bij het pompstation Soedzha, waar het Russische aardgas Oekraïne binnen komt, werd vanmorgen een druk van 49,7 atmosfeer gemeten. De contractueel vastgelegde gasdruk moet evenwel minstens 60 atmosfeer zijn.

Die veel te lage druk is een bewuste actie van Gazprom, aldus Naftogaz. Het Russische gasbedrijf is al enige tijd bezig met het verlagen van de druk op de transportleidingen. Tot dusver is het Naftogaz echter gelukt om onderweg de druk weer op te voeren, zodat de levering van aardgas niet in gevaar is gekomen.

Een probleem vormt nog wel de ondergrondse gasvoorraad de naar een bedenkelijk niveau is gezakt. Gistermorgen was de voorraad nog maar 8,386 miljard kubieke meter. Dat lijkt veel, maar er is minstens 8 miljard kubieke meter aardgas nodig om de druk in de transportleidingen van Rusland naar Europa op peil te houden, of in de huidige situatie: op het gewenste peil te brengen. Afgelopen week daalde de ondergrondse voorraad met 222 miljoen kubieke meter ofwel 2,6 procent.

Inmiddels wordt door het kabinet overwogen om het stookseizoen in te korten om aardgas uit te sparen. Het zou betekenen dat veel Oekraïners vanaf 15 maart in de kou zitten, omdat de stadsverwarming uit gaat.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: