maandag 20 februari 2017

Radicale Partij zet Artemenko uit parlementsfractie

Andrii Artemenko is, zoals al aangekondigd door zijn partijleider, uit de parlementsfractie van de Radicale Partij gezet nadat bekend is geworden dat hij op eigen houtje een voorstel aan de Amerikaanse regering heeft gedaan om het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Artemenko vindt namelijk dat Rusland de Krim voor tientallen jaren, mogelijk tot wel honderd jaar, 'te huur' moet krijgen.

Dit in ruil voor de terugtrekking van de Russische troepen uit de Donbas. De Oekraïense bevolking zou zich er in een referendum over moeten uitspreken. Artemenko meent dat de Oekraïense ambassadeur in Washington niet de ruimte krijgt om met een alternatief vredesvoorstel te komen, terwijl een doorbraak hard nodig is.

Ambassadeur Valeri Tsjali reageerde daar vandaag verbolgen op. ''Het is een ongehoorde schending van onze grondwet.'' Hij meent dat een voorstel als dat van Artemenko alleen gedaan kan worden door iemand ''die openlijk of heimelijk opkomt voor het belang van Rusland.''

Ook Artur Herasimov, de vertegenwoordiger van president Petro Porosjenko in het parlement, haalde fel uit naar Artemenko. ''Wij vermoeden dat de Russen achter dit voortel zitten. Die hebben geen recht op de Krim en dus kunnen we dit deel van ons grondgebied ook niet weggeven. Dit is een onbegrijpelijke vorm van koehandel.'' Herasimov zei te weten dat de parlementsleden Serhii Liovotsjkin en Joeri Bojko van het Oppositieblok onlangs een ontmoeting hadden met Vladislav Soerkov, een belangrijke adviseur van de Russische president Vladimir Poetin. Zij zouden vervolgens Artemenko hebben ingeschakeld om het plan bij de Amerikaanse regering te krijgen.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken reageerde afwijzend op het voorstel van Artemenko dat afgelopen weekeinde via de New York Times naar buiten kwam. ''Je kunt moeilijk iets gaan huren dat je al in bezit hebt. Meer kan ik er niet over zeggen.''

Bronnen: Unian, Interfax, 112

Geen opmerkingen: