dinsdag 28 februari 2017

Savtsjenko hangt weer eens de held uit voor Rusland

Nadia Savtsjenko zorgt weer eens voor de nodige opwinding. Ditmaal met een onverwacht uitstapje naar bezet gebied in de provincie Donetsk waar het parlementslid en voormalig oorlogsvrijwilligster in het zicht van Russische televisiecamera's ontmoetingen had met Oekraïense soldaten die daar gevangen zitten. Savtsjenko was er samen met Volodimir Roeban die de leiding heeft over een organisatie die zich inzet voor vrijlating van Oekraïense gevangenen.

De Oekraïense autoriteiten wisten van niets en Savtsjenko zou met medeweten van de pro-Russische separatisten via een sluiproute het bezette gebied binnen zijn gekomen. Haar trip heeft het nodige losgemaakt.

De staatsveiligheidsdienst SBOe is verbolgen dat een parlementslid dat toegang heeft tot staatsgeheime informatie - er ligt een voorstel om Savtsjenko uit de commissie voor staatsveiligheid te zetten, maar het parlement heeft er nog niet over gestemd - zomaar naar bezet gebied kan reizen om daar gevangenen te bezoeken.

Het parlementslid Tetjana Ritsjkova van het Blok-Porosjenko zei vrijdag zelfs dat Savtsjenko Oekraïense soldaten zou hebben opgeroepen om weg te gaan van het front om in Kiev de regering omver te werpen. Dat zou aanleiding kunnen zijn om Savtsjenko haar parlementszetel te ontnemen. Naar bezet gebied reizen is niet verboden, al heeft haar metgezel Roeban inmiddels te horen gekregen dat zijn reispas voor het gebied langs de frontlijn is ingetrokken.

Bronnen: Unian, 112, Interfax

Geen opmerkingen: