maandag 27 februari 2017

Separatisten willen Oekraïense bedrijven 'nationaliseren' als blokkade voortduurt

De separatistenleiders in Donetsk en Loehansk dreigen om statutair in Oekraïne gevestigde bedrijven in de bezette gebieden over te nemen als de blokkade van het goederenvervoer per spoor door oorlogsveteranen na morgen nog altijd voortduurt. ''Dan stoppen we de kolenexport naar Oekraïne en richten ons op de Russische markt en die van andere landen'', aldus Aleksander Zachartsjeno (Donetsk) en Igor Plotnitski (Loehansk).

Zachartsjenko kondigde vandaag aan dat er inmiddels een team is geformeerd door de separatisten om het management van de Oekraïense bedrijven in het bezette deel van de Donbas over te nemen. ''Ik heb een decreet daartoe ondertekend waarin ook de rechten van de werknemers zijn vastgelegd'', gaf de zelfbenoemde premier van de volksrepubliek Donetsk te kennen.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zei vandaag verrast te zijn over het gebrek aan bereidheid bij de Oekraïense regering om de spoorwegblokkade te beëindigen. Blokkade-coördinator Anatoli Vinhorodski omschreef het dreigement van de separatistenleiders om Oekraïense bedrijven te 'nationaliseren' als ''pure diefstal''.

Luitenant-generaal Joeri Allerov, de commandant van de Nationale Garde, heeft vandaag aangegeven dat zijn manschappen een eind gaan maken aan de blokkade, mocht een rechtbank bepalen dat die onrechtmatig is. ''Wij zijn geen politieke organisatie. Als de wet wordt overtreden, dan zijn wij genoodzaakt om in te grijpen.''

Bronnen: ZIK, 112

Geen opmerkingen: