dinsdag 13 september 2016

Separatisten roepen eenzijdig staakt-het-vuren af

De leiders van de separatisten in Donetsk en Loehansk hebben vanmiddag een nieuw staakt-het-vuren aangekondigd dat in de nacht van woensdag op donderdag in moet gaan. In een vooraf opgenomen verklaring, uitgezonden op de Russische televisiezender Russia 24, zegt de zelfbenoemde premier Oleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk dat de separatisten zich houden aan de eerder in Minsk gemaakte afspraken die zij ''als de enige oplossing'' zien.

Premier Igor Plotnitski van de Volksrepubliek Loehansk heeft een zelfde verklaring afgelegd. Volgens Zachartsjenko is het eenzijdige staakt-het-vuren ''geen teken van zwakte, maar van goede wil''. Beide separatistenleiders roepen de OVSE op om toe te zien op naleving van het nieuwe bestand dat morgenavond om middernacht in moet gaan.

Zachartsjenko roept in de verklaring het Oekraïense leger op om de wapens eveneens neer te leggen. Zowel de pro-Russische rebellen als het leger beschuldigen de ander van het schenden van de op 26 augustus gemaakte afspraak om met ingang van 1 september te stoppen met schieten. Inmiddels zijn in de eerste twaalf dagen van september al meer Oekraïense soldaten gedood door de rebellen dan in dezelfde periode in augustus.

Bronnen: Interfax, TASS

Geen opmerkingen: