donderdag 29 september 2016

Boeren flink positiever over ondernemersklimaat

De agrarische ondernemers vinden dat het ondernemersklimaat in Oekraïne in een jaar tijd aanzienlijk is verbeterd. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Agribusiness Club (UCAB). ''Voor het eerst is sprake van een positieve beoordeling met +1,8 punten. De ondernemersindex in de agriculturele sector groeide van augustus tot november vorig jaar naar 102,7 punten, maar daalde in februari dit jaar naar 96,4 punten. Afgelopen augustus was de index echter weer gestegen naar 114,6 punten.''

De positievere blik van de agrarische ondernemers heeft er volgens de UCAB vooral mee te maken dat zij gemakkelijker aan moderne machines en gekwalificeerd personeel kunnen komen, waardoor de productiviteit is toegenomen. Opgemerkt wordt echter ook dat de algemene economische situatie in het land en de moeite die het kost om aan geld voor investeringen te komen een negatief effect heeft op het ondernemersklimaat.

Het meest positief zijn de agrarische ondernemers in het zuiden en westen van het land met 116,1 en 109,8 punten. De grootste verbetering constateerden de ondernemers in de zuidelijke provincies (29,9 procent en die in het midden (13 punten). De agrarische holdings noteerden in een jaar tijd een plus van 40,6 procent, maar volgens de UCAB zijn het vooral de individuele boeren die de beste vooruitzichten hebben. Boeren die groenten verbouwen, noteerden een plus van 24.9 punten, veehouders 6,6 punten en het gemengde bedrijf 4,1 punten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten