zondag 11 september 2016

Niet elke Russische deelnemer songfestival welkom

Niet elke Russische zanger of zangeres is volgend jaar mei welkom als deelnemer aan het Eurovisie Songfestival in Kiev. Sterker nog, artiesten die op de 'zwarte lijst' staan mogen Oekraïne niet in. Minister Jevhen Nisjtsjoek van Cultuur verwacht dat Rusland een provocatie richting Oekraïne voorbereidt en juist een artiest aanwijst die vanwege anti-Oekraïense uitlatingen niet welkom is in het buurland.

In Rusland zijn al stemmen opgegaan om het Eurovisie Songfestival te boycotten, maar Nisjtjoek verwacht eerder dat één of meer artiesten van de Oekraïense zwarte lijst worden aangewezen. ''Jammer, want er zijn ook veel goede mensen in Rusland die niet negatief tegenover ons staan.'' Een jaar geleden werd een lijst met maar liefst 117 Russische artiesten gepubliceerd die het land niet meer in mogen.

Oekraïne provoceerde overigens afgelopen mei ook bij het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö door Jamala af te vaardigen met haar lied '1944' over de deportatie van de Krimtataren. Rusland protesteerde daar tevergeefs tegen.

Bronnen: Unian, Reuters

Geen opmerkingen: