De rechtbank in Amsterdam buigt zich op woensdag 5 oktober over de vraag of het Scytische goud naar de Krim terug moet, en daarmee in Russische handen komt, of dat de waardevolle voorwerpen aan Oekraïne toe behoren. De 565 gouden voorwerpen werden vlak voor de Russische annexatie van de Krim vanuit een museum op het schiereiland verscheept naar het Allard Pierson Museum in Amsterdam.
In dit museum begon in februari 2014 de expositie 'De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee'. Een maand later maakte Rusland zich meester van de Krim. De annexatie is internationaal niet erkend en het Allard Pierson Museum stond voor de vraag of Oekraïne recht heeft op het waardevolle goud. De Russische autoriteiten vinden van niet, omdat het Scytische goud nu eenmaal thuis hoort op de Krim.
Daarom ligt de hele collectie nu in de kluis, in afwachting van het oordeel van de rechtbank over de eigendomsrechten in een zaak die door de Oekraïense overheid is aangespannen. Het museum heeft aangegeven dat het oordeel van de rechtbank leidend is in deze kwestie.
Nog niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit: overweldigende gouden voorwerpen, zoals een zwaardschede en een pronkhelm, en talloze juwelen. Deze voorwerpen en andere archeologische vondsten onthullen de rijke historie van het schiereiland dat sinds de 7de eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd.
De Krim en de Zwarte Zee waren en zijn een kruispunt tussen Europa en Azië. Een prachtig voorbeeld hiervan is in de tentoonstelling te zien: een Chinees lakkistje, dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim terecht is gekomen. Deze tentoonstelling leidt tot een herwaardering van de Scythen, Goten en Hunnen, die eeuwenlang ten onrechte tot 'barbaren' zijn bestempeld.
Bronnen: Ukraine Today, website Allard Pierson Museum
Geen opmerkingen:
Een reactie posten