zondag 25 september 2016

Na rustige dagen toch weer toename aanvallen

De pro-Russische rebellen hebben afgelopen week na twee rustige dagen in het midden van de week met slechts enkele aanvallen de beschietingen weer flink opgevoerd in het afgelopen weekeinde. Vrijdag waren er 18 aanvallen, waarbij een Oekraïense soldaat werd gedood en zes gewond raakten, gisteren was sprake van 29 aanvallen en één gewonde. In totaal raakten sinds vorig weekeinde dertien Oekraïense militairen gewond, het bleef bij de ene dode soldaat.

Legerwoordvoerder Viktor Moesjenko zei gisteren dat het Oekraïense leger zich nog altijd houdt aan het staakt-het-vuren dat per 1 september met de pro-Russische rebellen overeen is gekomen. Bij nieuw vredesoverleg in Minsk is overeen gekomen dat zowel het leger als de rebellen hun wapens en manschappen weghalen van de frontlijn. Dat zou moeten gebeuren binnen dertien dagen, gerekend vanaf afgelopen donderdag.

De OVSE heeft toegezegd dat in de tussentijd 'de klok rond' wordt toegezien op de ontwikkelingen. Van Oekraïense kant is wel de voorwaarde gesteld dat de rebellen zich eerst zeven dagen op rij van aanvallen op het leger moeten onthouden, voordat het leger zich eeb kilometer van de frontlijn terugtrekt bij Stanitsja Loehanska, Zolote en Petrovske. Het zijn drie plekken waarlangs inwoners van de bezette gebieden van en naar het door het leger gecontroleerde gebied kunnen reizen.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: