woensdag 28 september 2016

'Bedoeld om incidenten met burgers te voorkomen'

Het vorige week in Minsk gesloten akkoord waarbij de strijdende partijen in Oost-Oekraïne zich terugtrekken op minstens een kilometer van de huidige frontlijn is bedoeld om incidenten te voorkomen bij drie doorlaatposten waarlangs inwoners van de bezette gebieden naar Oekraïens grondgebied en terug kunnen reizen. Dat zegt Jevhen Martsjoek, één van de onderhandelaars bij het overleg in de Wit-Russische hoofdstad.

Eerder al zijn slachtoffers gevallen bij beschietingen van de doorlaatposten en dat moet de wederzijdse terugtrekking van wapens en troepen voorkomen. Als zowel de pro-Russische rebellen als het Oekraïense leger zich een kilometer van de doorlaatposten terugtrekken over een breedte van twee kilometer, dan ontstaat een veilig gebied van twee bij twee kilometer. Het is de bedoeling dat de OVSE hier toezicht houdt of de strijdende partijen zich aan de afspraak houden.

Binnen dertien dagen na de in Minsk gemaakte afspraak, die termijn loopt komende maandag af, moet de terugtrekking van beide partijen zijn voltooid. Oekraïne heeft als voorwaarde gesteld dat er zeven dagen staakt-het-vuren aan vooraf dienen te gaan. Gezien de tientallen aanvallen die de rebellen op het leger doen lijkt er echter (weer) niets van terecht te komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten