vrijdag 1 juli 2016

Gazprom verlaagt de prijs, maar Naftogaz hapt niet

Gazprom biedt Oekraïne een gasprijs aan van 167,57 dollar per duizend kubieke meter in het derde kwartaal van dit jaar. In het tweede, net begonnen kwartaal geldt nog 177 dollar. ''Als Naftogaz vooruit betaalt, dan leveren wij. Zonder aanvullende voorwaarden'', aldus algemeen directeur Alexej Miller van de Russische gasgigant. Hij benadrukte op een persconferentie dat deze prijs lager is dan momenteel wordt aangeboden in Europa, waar Oekraïne afgelopen winter aardgas inkocht. ''En dus is ons aardgas aantrekkelijk voor ze.''

Door het Naftogaz wordt afwijzend gereageerd op het Russische aanbod, aangezien Gazprom er op staat dat het Oekraïense energiebedrijf minstens 3 miljard kubieke meter aardgas afneemt en die vooruit betaalt. ''Wie garandeert ons dat we dat aardgas daadwerkelijk geleverd krijgen, dat het niet in de handen valt van iemand anders'', meent algemeen directeur Andrii Kobolev. Hij heeft inmiddels zijn Russische collega gevraagd om nadere uitleg.

Naftogaz kocht afgelopen winter geen Russisch aardgas, omdat in de loop van de zomer voldoende gas ondergronds was opgeslagen om de koude periode door te komen. Wel werd in diverse andere buurlanden gas gekocht tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de Russische prijs.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: