woensdag 27 juli 2016

Nederlands bedrijf Yuzgas wil schaliegas winnen in Oost-Oekraïne

Het in Nederland gevestigde bedrijf Yuzgas gaat schaliegas winnen in het enorme Joezivskaveld. Yuzgas heeft de aanbesteding gewonnen, aldus een persmededeling van het staatsbedrijf Nadra dat eigenaar is van het grote gasveld. Eerder zou Shell schaliegas gaan winnen in het oosten van Oekraïne, maar het Nederlands-Britse bedrijf zag er uiteindelijk vanaf vanwege de gedaalde gasprijs en de onzekere situatie door het oorlogsconflict in de Donbas.

Shell had al ettelijke miljoenen geïnvesteerd, maar besloot zich desondanks terug te trekken in september vorig jaar. Sindsdien heeft de Oekraïense regering geprobeerd nieuwe investeerders aan te trekken voor het Joezivskaveld in het oosten (de provincies Charkiv en Donetsk) en het Oleskeveld in het westen van het land (de provincies Lviv en Transkarpatië.

Yuzgas heeft de aanbesteding van het Joezivskaveld gewonnen, maar het kabinet moet nog instemmen met de deelname van het bedrijf in een privaat-publieke onderneming. Het winnen van schaliegas in het Joezivskaveld betekent dat de Oekraïense gaswinning verdubbelt.

Yuzgas is een bedrijf dat statutair gevestigd is in Nederland, maar onderdeel is van het Luxemburgse investeringsbedrijf Emerstone Capital Partners. Onderdeel van ECP is Emerstone Energy, dat volgens de eigen opgaaf van het bedrijf 400 miljoen dollar uit heeft staan.
Bronnen: Unian, websites Yuzgas en ECP


Geen opmerkingen: