woensdag 20 juli 2016

Journalist Sjeremet komt om bij bomaanslag

De bekende Wit-Russische journalist Pavlo Sjeremet is vanmorgen in Kiev om het leven gekomen toen de auto waarin hij zat explodeerde. De 44-jarige Sjeremet reed vanmorgen om kwart voor acht naar het kantoor van de nieuwssite Oekrajinska Pravda waarvoor hij werkte. Hij reed in een auto die eigendom was van zijn partner Olena Pritoela, tevens eigenaresse van de Oekrajinska Pravda.

Procureur-generaal Joerli Loetsenk spreekt van moord. Er zouden resten van een bom zijn aangetroffen bij het wrak. Sjeremet stond bekend als bondgenoot van president Petro Porosjenko. Die heeft meteen opdracht gegeven om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de aanslag. Volgens Novaja Gazeta hebben vrienden van het echtpaar gezegd dat Sjeremet en Pritoela hadden geconstateerd dat ze werden gevolgd. Door wie, is onduidelijk.

De journalist werkte de afgelopen vijf jaar voor de Oekrajinska Pravda en hij was presentator bij Radio Vesti. Ook was hij actief voor Wit-Russische en Russische media. Hij kwam op voor de mensenrechten en persvrijheid, waardoor hij in 1997 in Wit-Rusland in de gevangenis belandde. In 1999 en 2002 ontving hij journalistieke prijzen.

Bron: RFE/RE

Geen opmerkingen: