vrijdag 29 juli 2016

Rusland maakt eind aan autonome status Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft met een enkele pennenstreek een einde gemaakt aan de autonome status van de Krim door het schiereiland onderdeel te maken van het Zuidelijke District (Rostov) van de Russische Federatie. Tot aan de annexatie in maart 2014 was de Krim een autonome republiek in Oekraïne, met een eigen parlement. Het Zuidelijke District wordt al sinds 009 geleid door voormalig procureur-generaal Vladimir Oestinov.

De Oekraïense ambassadeur bij de Verrenigde Naties noemt Poetin's besluit ''van nul en generlei waarde''. Volgens Volodimir Jeltsjenko demonstreert het maar weer eens hoe Rusland om gaat met Oekraïne en met een aantal internationale verdragen, met name het verdrag van Boedapest uit 1994 waarmee onder meer Rusland de Oekraïense soevereiniteit zegt te respecteren en zelfs te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Een door Jeltsjenko bij de Veiligheidsdienst ingediende motie werd door Rusland geblokkeerd.

Uiteraard is ook Refat Tsjoebarov, de leider van de Krimtataren, faliekant tegen de stap om de Krim onderdeel te maken van een Russische provincie. ''Rusland wil zo een einde maken aan de etnische, historische en culturele diversiteit op de Krim'', meent hij.

Bronnen: Unian, Ukrinform
"This move indicates that Russian leadership plans to treat Crimea as every other Russian region where unified state policy is applied. It means ethnic, historic and cultural diversity in the region will exist as a cover until Crimea is cleansed enough to meet the 'Russian world' standards," Chubarov posted on Facebook, Ukraine Today reported.

Read more on UNIAN: http://www.unian.info/politics/1442108-crimea-to-be-cleansed-according-to-russian-world-standards-mejlis-leader.html

Geen opmerkingen: