woensdag 13 juli 2016

Peiling: Oppositieblok en Moederlandpartij grootst

Het Oppositieblok en de Moederlandpartij zijn momenteel het populairst bij de kiezers, zo blijkt uit een opiniepeiling die het bureau Rating heeft gehouden in opdracht van het International Republican Institute (IRI). De 'erfgenaam' van de Partij van de Regio's van ex-president Viktor Janoekovitsj nét iets populairder dan de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko, al komen beiden uit op afgerond 14 procent.

Het Blok-Porosjenko/Solidariteit komt op de derde plaats met 11 procent, terwijl Zelfhulp en de Radicale Partij respectievelijk 9 en 8 procent van de ondervraagden kunnen bekoren. De nationalistische partij Svoboda komt op 4 procent, Burgerstandpunt en de partij-in-oprichting van Micheil Saakasjvili op 3 procent. Oekrop krijgt 2 procent, het Volksfront van ex-premier Arseni Jatsenjoek 1 procent.

Ook de Nationale Beweging van Dmitri Jarosh en de extreem-nationalistische Rechtse Sektor krijgen beide 1 procent van de ondervraagden achter zich. Dat geldt ook voor onder meer de Agrarische Partij, Sterk Oekraïne en Nasj Krai (Ons Land). Opvallend is het grote aantal ondervraagden (19 procent) dat aangeeft (nog) geen keus te kunnen maken.

In deze opiniepeiling is nog geen rekening gehouden met de pas opgerichte liberale partij DemAlliance met onder meer het parlementslid Moestafa Najem, in novmeber 2013 de initiatiefnemer van EuroMajdan.

Het Oppositieblok kwam enkele dagen geleden met een initiatief om het parlement te ontbinden, zodat vervroegde verkiezingen gehouden kunnen worden. De Moederlandpartij dringt daar al langer op aan, aangezien deze partij het al langer goed doet in de peiling. Het Oppositieblok is sterk in opmars.

Bron: IRI

Geen opmerkingen: