maandag 25 juli 2016

4.500 agenten bewaken processies naar Kiev

De processies van het patriarchaat Moskou van de Oekraïense orthodoxe kerk naar Kiev worden bewaakt door 4.500 politiemensen. Zij moeten voorkomen dat de duizenden deelnemers - de organisatoren hebben het over 30.000 deelnemers, de politie over de helft - worden aangevallen door bijvoorbeeld de nationalisten van de OUN die al hebben aangekondigd dat de processies de hoofdstad niet mogen bereiken.

Maar ook moeten de agenten voorkomen dat provocateurs onder de deelnemers voor problemen gaan zorgen. ''Er zijn na de moord op onderzoeksjournalist Sjeremet stemmen opgegaan om de processies de toegang tot de hoofdstad te ontzeggen, maar onze grondwet geeft iedere Oekraïner het recht om zijn of haar mening te uiten'', aldus algemeen directeur Hatia Dekanojdze van de Nationale Politie in een interview met tv-zender 112.

De processies van de vanuit Moskou aangestuurde kerk naderen Kiev vanuit het oosten en het westen. Het is de bedoeling dat de deelnemers komende woensdag de bekering van het Kievse Rijk tot het christendom in 988 gaan herdenken.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: