zaterdag 23 juli 2016

Justitie pakt burgemeesters Irpin en Boetsja aan

De van corruptie verdachte burgemeester Volodimir Karplioek van de stad Irpin is spoorloos, mogelijk vertrokken naar het buitenland. Karplioek wordt er van verdacht dat hij tientallen hectares overheidsgrond heeft doorverkocht en de opbrengst in eigen zak heeft gestoken. Na zijn verdwijning liet hij tv-zender 112 weten onschuldig te zijn. Zijn verblijfplaats wilde hij ''om veiligheidsredenen'' niet bekend maken.

Burgemeester Anatoli Fedoroek van Boetsja wordt ook verdacht van het verkopen van overheidsgrond en het achterover drukken van de opbrengst. Ze zorgden er ook voor dat de bestemmingsplannen werden gewijzigd in het voordeel van de nieuwe grondeigenaren. Karplioek en Fedoroek kunnen tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen wegens ambtsmisbruik. In de kantoren, maar ook in de woningen van beide burgemeesters zou het nodige aan bewijsmateriaal zijn aangetroffen.

In 2002 kreeg maar liefst 890 hectare bos bij Boetsja een bouwbestemming. Het gebied heet in de volksmond de Boetsjanke Mizhirija, naar het immense landgoed van de begin 2014 vertrokken president Viktor Janoekovitsj. Karplioek en Fedoroek zetten in 2011 het bouwbedrijf Boedregioninvest op. Hun echtgenotes werden formeel de eigenaren van het bedrijf dat vier appartementencomplexen bouwde in het bosgebied bij Boetsja.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: