"Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen", zegt historicus Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het Burgercomité EU. De oprichters daarvan hebben maar één doel. De Europese Unie kapotmaken, of Nederland uit de EU drijven, een Nexit dus. "Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten", legt Van Dixhoorn uit in een interview met de krant NRC.
Het burgercomité blijkt gewacht te hebben op een kans om zich tegen de EU uit te spreken. Op de website van de Kiesraad werd naar wetten en internationale verdragen gezocht die referendabel waren. Het wachten was eerst op het moment waarop de referendumwet van kracht zou worden, op 1 juli vorig jaar. Het associatieverdrag met Oekraïne kwam echter een dag eerder, op 30 juni, in de Eerste Kamer aan de orde.
Van Houwelingen: "Dus toen hebben we, en ik weet tot op de dag van vandaag niet of daar wat mee is gebeurd, een mail gestuurd naar zowel de SP als de PVV met het verzoek om de behandeling een week uit te stellen. En dat gebeurde. Toen dachten we, hé, dit zou weleens wat kunnen worden. Daarop zijn we bij GeenStijl langsgegaan."
"Een leuk zomerdingetje." Dat zei redacteur Bart Nijman van GeenStijl tegen de bedenkers van het plan om een referendum te organiseren over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Dat leuke zomerdingetje, een initiatief van het Burgercomité EU, leek een onhaalbaar plan. Het kreeg pas vleugels toen enkele it-specialisten zich meldden bij GeenStijl en voorstelden een app te bouwen waarmee mensen digitaal hun handtekening konden zetten. Eind september hadden meer dan 450.000 Nederlanders dat gedaan. En zo gaan miljoenen kiesgerechtigden volgende week woensdag naar de stembus.
Bron: NRC
Geen opmerkingen:
Een reactie posten