De Oekraïense boeren zijn niet in staat om 2.500 euro voor een hectare landbouwgrond neer te tellen. Daarom zou het goed zijn als de overheid op grote schaal landbouwgrond opkoopt en die vervolgens verpacht aan de boeren. Anders komt de grond alleen maar in handen van de mensen die niet alleen over veel geld beschikken, maar ook niet van plan zijn om de aangekochte landbouwgrond zelf te bebouwen.
Dit idee opperde het parlementslid Pablo Zhebrivski tijdens een forumdiscussie in Kiev. Hij voegde er aan toe dat kleine boeren een overheidssubsidie moeten krijgen om hun bedrijf draaiende te houden en dat de bezitters van 2.000 hectare of meer landbouwgrond daarvan uitgesloten moeten worden, omdat zij zichzelf wel kunnen redden.
Er zijn grote bezwaren tegen het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond, zoals die vanaf de jaarwisseling gepland is. De vrees bestaat dat stromannen worden ingezet, waardoor veel landbouwgrond in handen van enkelingen komt. ''Dat betekent het einde van ons plattelandsleven'', werd in de discussie geconstateerd. Er werd gepleit voor het verlengen van het verkoopverbod tot 2020 om meer tijd te hebben voor een goede oplossing.
Alleen al dit jaar kwam bijna 2 miljoen hectare in handen van oligarchen die nu al meer dan 13 miljoen hectare landbouwgrond bezitten. Dat is bijna de helft van alle landbouwgrond in Oekraïne, constateerde directeur Ivan Tomisj van het Verbond van Agrarische Coöperaties. Bovendien zou 7 miljoen hectare 'verdwenen' zijn. "Dat wil zeggen dat er geen eigendomspapieren van zijn, het land is gewoon in gebruik genomen."
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten