vrijdag 1 juli 2011

Anti-corruptiewet zorgt voor strengere straffen

Ambtenaren en overheidsbestuurders mogen voortaan maar tweemaal in het jaar een geschenk aannemen en dan mag het niet om omkoping gaan. Als het gaat om geschenken die meer waard zijn dan de helft van wat in Oekraïne geldt als het minimumloon, dan moeten die worden overgedragen aan de overheidsdienst waarvoor de ontvanger werkzaam is. Uitzonderingen vormen geschenken van vrienden en prijzen die zijn gewonnen in een loterij of wedstrijd. Verder mogen zij geen familieleden aan een baan helpen.

In de anti-corruptiewet die vrijdag 1 juli in werking is getreden, wordt afpersing strenger gestraft. Bij bedragen onder de 229 euro blijft het niet meer bij een geldstraf, maar staat er maximaal vijf jaar gevangenisstraf op. Bij hogere bedragen werden altijd al gevangenisstraffen gegeven. Het afpersen van overheidspersoneel kan nu een gevangenisstraf tot tien jaar opleveren.

Overheidspersoneel moet met ingang van volgend jaar niet alleen inzage geven in de inkomsten, maar ook hun onkostendeclaraties worden openbaar als het gaat om meer dan 12.975 euro op jaarbasis. Ook moeten ambtenaren aangeven of aan eigendommen in bezit hebben of huren.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: