donderdag 14 juli 2011

Oud-minister Lutsenko dag niet welkom bij z'n eigen proces

Voormalig minister Joeri Lutsenko van Binnenlandse Zaken is een dag niet welkom bij z'n eigen rechtszaak. Die dag komt er staatsgeheime informatie op tafel die niet bestemd is voor Lutsenko's oren, aldus parlementslid Oleg Doni van Ons Oekraïne-PSD die het proces op de voet volgt.

Volgens andere berichten heeft Lutsenko zich tegenover de rechtbank misdragen en zou hij daarom zijn weggestuurd. Ook journalisten zijn niet welkom. De rechtbank in Kiev heeft verder alle camera's uit de rechtszaal verbannen. Pas bij de uitspraak zijn ze weer welkom.

Lutsenko wordt er van beschuldigd z'n chauffeur teveel te hebben betaald tijdens zijn ministerschap. Het zou gaan om een bedrag van ruim 30.000 euro. De politicus zit al sinds december gevangen, omdat hij volgens de rechtbank zijn (geschreven) belofte had gebroken om de hoofdstad niet te verlanten.

Hij was enkele weken in hongerstaking om zijn vrijlating af te dwingen. Ook ging hij tevergeefs enkele keren in beroep tegen verlenging van zijn voorlopige hechtenis.

Lutsenko heeft geprobeerd de voorzitter van de rechtbank te wraken, eveneens tevergeefs. De rechtbank weigerde parlementslid Jennadi Moskal als Lutsenko's advocaat te erkennen en stond ook een aantal getuigen à decharge niet toe.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: