woensdag 20 juli 2011

Ukrspetsexport verkoopt voor 700 miljoen aan wapentuig

Oekraïne's wapenfabrikant Ukrspetsexport wist volgens het dagblad Kommersant in 2010 een omzet van 700 miljoen euro te boeken. Het staatsbedrijf vond vooral afzet in Soedan en Congo die samen 250 tanks afnamen. Soedan kocht ook raketlanceerinstallaties, houwitsers en 10.000 kalashnikovs.

De Verenigde Staten kochten een tank uit 1985, Italië veertien raketten zoals de Libische luchtmacht die gebruikt voor z'n MiG's. Deskundigen vermoeden dat Westerse landen wapens uit de Sovjettijd opkopen om ze te bestuderen.

Kommersant publiceerde de door de overheid vrijgegeven cijfers, maar had daarbij een commentaar van de voormalige directeur van Ukrspetsexport, Sergei Bondarsjuk. Die noemt de jaarcijfers ''onrealistisch''.

Volgens Bondarsjuk is het bedrijf niet verder gekomen dan de ondertekening door Soedan van een optie op de levering van wapens. Voor het overige gaat het om het afleveren van wapentuig in 2010 waarvoor eerder al contracten waren afgesloten. Door Bondarsjuk, uiteraard. De huidige directie van Ukrspetsexport weigerde daar weer commentaar op te geven.

Bron: Ria Novosti

Geen opmerkingen: