donderdag 7 juli 2011

Betere peiling voor president Janoekovitsj

De populariteit van zowel president Viktor Janoekovitsj als zijn belangrijkste concurrent Julia Timosjenko is flink gestegen in de afgelopen weken. Janoekovitsj mag volgens een gezamenlijke peiling van het Centrum voor Sociale en Marketing Research en het Kuras Instituut voor Politiek en Etnisch Onderzoek nu rekenen op 27,2 procent, tegen 23,5 procent vorige maand. Timosjenko ging van 16,8 naar 19 procent.

De nieuwe aanhang van de twee komt vooral van de mensen die een maand geleden nog zeiden dat ze helemaal niet van plan waren om geen enkele van de voorgestelde kandidaten te gaan stemmen. In mei ging het om 24 procent, in juni was dat nog maar 14,3 procent.

Ook andere politici kregen er aanhang bij. Arseni Jatsenjuk van het Front voor Verandering ging van 10,2 naar 12,5 procent. Vice-premier Sergi Tigipko ging van 6,6 naar 7,2 procent en Vitali Klitschko van UDAr steeg van 3,1 naar 4,5 procent. De communistische partijleider Petro Simonenko mag nu rekenen op 4,4 procent (was 3,7 procent), partijleider Oleg Tjagnibok van de nationalistische Svoboda 4 procent (3,6), Anatoli Gritsjenko 2,3 procent (2,2) en parlementsvoorzitter Volodimir Litvin 2 procent (0,8). Oud-president Viktor Joesjenko is hekkensluiter met 1,6 procent (was 1,5).

Van de deelnemers aan de peiling gaf 11,7 procent aan niet te gaan stemmen bij verkiezingen, terwijl 14 procent niet zei te weten welke politicus hun stem waard is.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: