donderdag 7 juli 2011

Timosjenko waarschuwt voor ''pensioenengenocide'

Duizenden protesteerden donderdag bij het Oekraïense parlement tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor vrouwen van 55 naar 60 jaar. Binnen bespraken de parlementsleden de voors en tegens van de op handen zijnde pensioenherziening.

Dat gaat naar verwachting niet alleen donderdag tot laat in de avond duren, maar ook de vrijdag. Vorige maand viel de eerste stemming over het wetsvoorstel positief uit, maar er is nog een tweede stemming nodig om het te bekrachtigen.

De tegenstanders zijn te vinden bij onder meer de Communistische Partij (een regeringspartij) en Julia Timosjenko's Moederlandpartij. de oppositie. Timosjenko sprak de demonstranten toe, waarbij ze als gebruikelijk grote woorden niet schuwde. Zij sprak van de ''pensioenengenocide''.

De voorstanders vinden dat er beslist iets moet gebeuren, want er zijn nu 9 gepensioneerden tegenover 10 werkenden die het pensioen van de ouderen op moeten brengen. Deskundigen zien het nog helemaal fout gaan, want de overheid kan de tekorten in de komende jaren echt niet bijpassen.

Dat vindt ook het IMF dat onder meer herziening van het pensioenstelsel eiste als voorwaarde voor een volgende miljardenlening om de Oekraïense economie er bovenop te helpen. Hoewel de pensioenen met gemiddeld 78 euro per maand relatief laag zijn, bedraagt het totaal liefst 18 procent van het bruto nationaal product van Oekraïne. Daarmee één van de hoogste in Europa.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: