zaterdag 23 juli 2011

Medicijnentekort nekt veel patiënten

Honderdduizenden patiënten met hemofilie, kanker en hiv zitten momenteel zonder hun medicijnen, omdat die te duur zijn geworden voor de ziekenhuizen waar zij onder behandeling zijn. De patiënten kunnen nu alleen terecht op de zwarte markt. Daarmee verergeren ze het probleem, want door de zwarte handel zijn medicijnen juist duurder geworden.

Het huidige overheidssysteem blijkt een belangrijke veroorzaker van het medicijnentekort. Er wordt slechts met een beperkt aantal leveranciers zaken gedaan. Er wordt nu wel op hoog niveau over gesproken om het aantal aanbieders van medicijnen uit te breiden en daarmee de kosten omlaag te brengen door meer concurrentie, maar dat heeft tijd nodig.

Minister Oleksandr Anisjenko ziet ook een pluspuntje: de huidige stagnatie op de medicijnenmarkt kan gebruikt worden om corruptie en zwarte handel aan te pakken, vindt hij. Medici en patiëntenorganisaties zijn het daar maar deels mee eens. Dit mag niet ten koste gaan van mensenlevens, vinden zij.

Anisjenko heeft weliswaar beloofd dat er over een maand weer voldoende medicijnen zijn, maar dat is voor veel patiënten een periode die ze niet of nauwelijks kunnen overbruggen.

Bron: PressTV

Geen opmerkingen: