maandag 11 juli 2011

Ruim driekwart Oekraïners tegen pensioenherziening

De Oekraïense bevolking is in overgrote meerderheid tegen de pensioenhervorming. Van ruim 4.000 ondervraagden in een peiling van de webportal LIGA.net sprak 76,9 procent zich er tegen uit. Slechts 5 procent was onomwonden voorstander, terwijl 12,3 procent het op onderdelen wel eens is met de afgelopen vrijdag door het parlement aangenomen wet.

De herziening behelst een stapsgewijze verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor vrouwen van 55 naar 60 jaar. Vrouwen moeten 30 jaar premie betalen , mannen 35 jaar. Overheidspersoneel mag voortaan pas met 62 jaar met pensioen.

Er geldt, als de wet tenminste door president Viktor Janoekovitsj wordt getekend, een maximum pensioen van 6.800 euro per jaar, dat is tienmaal de uitkering waarvan iemand die arbeidsongeschikt is moet rondkomen.

De regerende Partij van de Regio's stemde vrijdag in met de pensioenherziening. Inmiddels heeft fractievoorzitter Oleksandr Jefremov verklaard dat zijn partij bereid is alsnog wijzigingen in de nieuwe pensioenwet aan te brengen als sprake is van onoverkomelijke bezwaren in de samenleving.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: