zaterdag 16 juli 2011

Timosjenko beschuldigt tv-zenders van ophitsing

Oppositieleider Julia Timosjenko heeft de nationale tv-zenders er van beschuldigd dat zij een beeld van haar creëren als onruststoker in de rechtszaal. Timosjenko werd vrijdag voor de tweede keer uit de rechtszaal verwijderd, omdat zij onvoldoende respect toonde voor de rechtbank. Ze weigerde op te staan toen rechter Rodion Kirejev binnen kwam.

"Maar 96 procent van de Oekraïners vindt ook dat de rechtsgang in ons land niet eerlijk verloopt", zei Timosjenko in een interview dat werd uitgezonden door de zender TVi. De oppositieleider, die er van wordt beschuldigd als premier in 2009 een nadelig gascontract te hebben afgesloten, weigert het land te verlaten om een eventuele gevangenisstraf te ontlopen. "Ik ga niet weg, geen denken aan."

Timosjenko gaat er vanuit dat ''de hele democratische wereld'' haar en haar voormalige minister van Binnenlandse Zaken Joeri Lutsenko steunt. Haar Moederlandpartij en de andere oppositiepartijen praten momenteel over samenwerking. "We staan aan het begin van een proces dat ons een verenigde, sterkere oppositie moet opleveren." Timosjenko sloot samenwerking met de huidige regering van president Viktor Janoekovitsj en zijn Partij van de Regio's uit.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: